Kváskový celozrnný chléb

Celozrnný(100%) kváskový chléb

Složení receptu: ječná celozrnná mouka, žitná celozrnná mouka, mořská sůl, kmín, voda, sezamová semínka.
Suroviny nakoupíte výhodně v našem obchodě, po registraci dostanete slevu.

Recept na domácí kváskový celozrnný chléb - postup, fotky, ingredience
 
Kvásek - nejlépe najděte někoho, kdo jej uchovává a kousek vám daruje. Po domluvě rád poskytnu. 2 lžíce

Mouka Žitná celozrnná - 300 g
Mouka Ječná celozrnná - 300 g
Voda  - 4 dcl
Sůl, kmín - podle chuti (od každého cca. lžičku)
Velmi dobré jsou tři lžíce slunečnicových semínek.

Odeberte kvásek na další použití do lednice, do čisté sklenice s víčkem.

Dobře promíchat a nechat v pokojové teplotě (ideálně kolem 30° C) než těsto zvětší svůj objem - viditelně, trvá to dle okolností kolem 6-8 hodin.

Vykynuté těsto přendáme do formy s pečícím papírem a zase necháme 1 hodinu těsto se zvednout a po hodině zapneme troubu - rozpalte na 250°.

Povrch chleba potřete lehce vodou a dejte péct. Většinou povrch posypu sezamem, nebo slunečnicovými semínky. Semínka je dobré nasypat před posledním, hodinovým kynutím. Vlhkým štětcem je lehce zamáčknu do těsta, při krájení potom neodlétají z chleba.
 
Pečte 1 hodinu na 250°.

Aby nebyla kůrka super tvrdá a nevadila dětem, pečte v uzavřeném pekáči na drůbež.
Pekáč otevřete na posledních 5-10 minut.
Kůrka nemusí tolik praskat, není moc silná a tvrdá.

Když pečete chleba rovnou v troubě, je víc křupavý, očernalý, popraskaný.

Je třeba si dobře rozvrhnout čas přípravy, aby vám do toho nepřišla noc.
Já večer přidávám do kvásku mouku, do rána je vzešlý kvásek. Ráno vyrobím těsto a k večeru přelévám do formy a peču.


Chléb musí dobře vystydnout před krájením.
Ihned po upečení vyndejte opatrně z formy, podložte ho vařečkou,  vychladne.
Skladujte cleba v utěrce. Po dvou dnech je snědený, nebo ne a můžete jej dát do igelitu, nezkazí se.
Když dochází bochníček, zakládám na další těsto.
Doba pečení je spíš minimální, je možné experimentovat.
Mouky se dají měnit, kombinovat s jinými semínky.
Já občas dávám větší % žita a ječnou mouku vyměním za špaldovou celozrnnou.

DOPOLNĚNÍ RECEPTU


o vychytávky: Prokvašené těsto nesolím při míchání, ale až po zamíchání. Osm, deset hodin stačí na to, aby se sůl rozpustila a dostala se do větší části těsta, než pouze vršek, chuť je tedy podtržena.(neplatí v případě, kdy ještě solíte jako za starého režimu, a ještě chcete doslova slaný chléb)
Dobře prokvašené těsto jde vyklopit jednoduchým pohybem rovnou do (pouze lehce naolejované formy). Nesnažím se nijak dramaticky doškrábat zbytky těsta lžící z mísy, (trochu vršek solený). Zbytek kvásku nechávám i s mísou v lednici a druhý, třetí den do toho znovu zamíchám těsto.
NEMUSÍTE umývat celozrnné těsto z mísy A VYUŽIJETE 100% MATERIÁLU DO CHLEBA, NE DO KOŠE.
NEMUSÍTE zbytečně často sahat na váš kvásek v lednici (je to poklad, jen ho přikrmuji jednou za týden, občas odeberu). Častým otevíráním skleničky riskujete, jednoho dne se vám tam něco dostane vždycky. Když jste nyvyklí na dobrý chléb, zoufale potom nesete nákupy pěnového z obchodu. Nedávno se mi to stalo.  Není to příjemné, rychle sháníte nový a ten se vám nemusí povést (dostanete infikovaný, již kazící se) a z pár dnů bez chleba je i týden, dva.
To je fakt HRŮZA.
NEMUSÍTE za každou cenu horký chléb vyklápět z formy, nechte ve formě vystydnout. Půjde krásně ven, bez jediné rány, bez jediného oříznutí nožem, bez rotržení bochníčku. Bude mít vlhké okraje, ty ale zase uschnou a máte chleba jako ze žurnálu.
Je to trochu divné, ale pokud nevyžadujete vyloženě tvrdé kůrky, chcete chléb příznivý pro děti, oceníte. Je to varianta, která jak se zdá, u mě začíná vyhrávat. (když chcete zaperlit před návštěvou, tak to nedělejte).
Když pečete svátečně a ne denně čtyřem hladovým krkům, je to jiné.

Pokud nemáte žitný kvásek, nechte si ho poslat ZDARMA K OBJEDNÁVCE (neposíláme v pátek)


Objednat nyní ZDARMA  




z pěkně vypečené starší formy





z pečícího papíru


moc tětsta - přeteklo



takové množství kvásku nechávám na příští chleba, peču ob den, nechám mísu takto pouze v lednici,
 


Odběr receptů zdarma
Vstupte do e-shopu

Menu

Související


Kontakty

slinivkar.cz

Tomáš Bláha
+420 777 807 124
tomas(zavináč)slinivkar.cz



vlastni www ?
poradenství,
tvorba webu
777 807 124

e-shop
provozovatel

PhDr Zuzana Bláhová
IČ 038 101 35


kontakt
obchod(a)slinivkar.cz

 Obchodní podmínky