Kváskové rohlíky

recept obsahuje: žitný kvásek, pšeničnou hladkou mouku, panenský slunečnicový olej, vodu, sůl, kmín na posypání. Suroviny nakoupíte výhodně v našem obchodě, po registraci dostanete slevu.

Původně to měly být dětské minipizzy, ne že bych k nim měl přesný recept. Prostě nějaké bílé těsto z kvásku. Když si ale zažmouláte pár bochníků kynutého chleba, perete se s velkým podílem celozrnných druhů mouky v těstech, pak když jednou založíte těsto z 95% bílé mouky, jste za krále pekárníka. Rohlíčky vyrobíte levou zadní a s radostí, jak vás to těsto baví.
 Je to tedy spíš náhodně vytvořené těsto. Do mísy, kde zbylo trochu žitného kvásku po chlebu, dejte pšeničnou hladkou mouku a vodu (ideálně špaldu). Přiznávám hladkou levnou pšeničnou. Poměr vody a mouky namíchejte tak, abyste mohli připravovaným těstem ještě míchat vařečkou, spíš řidší. Po 8-10 hodinách prokvašené řidší těsto vylijte na rozsypanou hladkou mouku a osolte. Těsto zpracovávejte do parádně pevného a pružného těsta, jak vám jen hladká mouka dovolí. (mouky přidejte kolik je potřeba, třeba 20%) Když vyrobíte kouli, co se při prohnětení už nelepí, makejte na ní ještě vždycky chvíli navíc, lepek vás odmění parádní hmotou. Takto čerstvě zpracované těsto vyválejte do válečku a půlením rozdělte na x přibližně stejných kousků (třeba 80g, pokud si chcete hrát).
 Namažte si ruce olejem a žmouláním a kutálením v dlaních vyrobte kuličky a ty nechte hodinku povykynout v teple(odjel jsem mezitím na nákup a trvalo to dvě, nic se nestalo). Lehce si pomoučněte pracovní plochu a zapněte si troubu. Z kuliček válečkem vyválejte elipsovité oválky, kdy špičaté konce jakoby rozválíte až do

úplného (téměř) nic. Pěkné, lepkové těsto by vás nemělo zradit a nelepit se na desku. Tyto elipsovité placičky srulovávejte oběma rukama (od jednoho z tenkých konců). Při rolování tlačte oběma rukama na váleček a "vytahujte konce ruliček do stran, jakoby jste chtěli rohlík utáhnout a prodloužit. Druhá tenká strana elipsy by se měla přilepit na ruličku a udělat tak zakončení rohlíku jako na fotce. Naskládejte na naolejovaný plech, navlhčete vodou a posypte kmínem a po hodince dokynutí dejte na 30-40 minut do 180 stupňů v troubě. Sledujte je po třiceti minutách a jak začnou růžovět uvažujte, kdy s nimi ven.Musím přiznat, že po dlouhé době jsem si pochutnával tak, jako nikdy.
Rohlíky to jsou fantastické, doporučuji jako sváteční pamlsek. Lidé vám  za ně budou chtít platit  zlatem.

Pokud nemáte žitný kvásek, nechte si ho poslat ZDARMA K OBJEDNÁVCE (neposíláme v pátek)


Objednat nyní ZDARMA 

 


pozn: Do normálních rohlíků se jistě dává nějaký tuk, já jenom naolejoval kuličky na pizzu, asi mi chuťově stačí takovýto rohlík - bez tuků

 upečené kváskové rohlíky


placka na rohlík


před pečením

 

další várka - úplně bez oleje
 

 


Odběr receptů zdarma
Vstupte do e-shopu

Menu

Související


Kontakty

slinivkar.cz

Tomáš Bláha
+420 777 807 124
tomas(zavináč)slinivkar.cz



vlastni www ?
poradenství,
tvorba webu
777 807 124

e-shop
provozovatel

PhDr Zuzana Bláhová
IČ 038 101 35


kontakt
obchod(a)slinivkar.cz

 Obchodní podmínky