Jak vařit správně luštěniny

Vaření luštěnin, jak správně uvařit luštěniny

Luštěniny si vařte pro denní konzumaci. Stejně jako obilí, můžete je uvařené skladovat pár dní v lednici. Denně jezte 3 lžíce v kombinaci s obilovinou. Staráte se tím  o pravidelný příjem bílkovin. Luštěniny jsou vhodné k přípravě pomazánek, jako součást celého pokrmu, nebo jako pochutina viz. Pečená cizrna.

Proč  luštěniny nadýmají a jak je vařit
Luštěnin, stejně jako obilovin, koupíte mnoho druhů. Vždycky luštěniny před vařením namáčejte. Nejen že se lépe uvaří, ale dostanete z nich i částečně nežádoucí látky = puriny, které nepotřebujete a způsobují nadýmání.
 Při vaření luštěnin přidávejte vždy do hrnce bazalku, saturejku, nebo majoránku. Vodu před vařením nesolte, po uvaření přebytečnou vylijte. Pro snížení efektu nadýmání po konzumaci luštěnin, můžete ještě během varu vyměnit vodu za studenou a vařit znovu od nízké teploty. Můžete je po uvaření i oloupat (propíráním rukama ve studené vodě). Slupky obsahují většinu nežádoucích látek. Můžete používat loupané luštěniny. U luštěnin není zásadní konzumace ve slupce, jako u celých zrn obilí. Nadýmání vás nemine, ale časem odezní. Tělo si zvykne a po průběžné detoxikaci organismu už zdaleka tak divoce nereaguje.

Nakupujte luštěniny nyní se slevou 5%

Některé luštěniny (fazole mungo, čočka) se mohou konzumovat i syrové – naklíčené. Více v kapitole Klíčení semen
 


vařené fazolky s bazalkou