Pražení semen slunečnice

Slunečnicová semena pražte na pánvi, bez přidaného tuku. Pokud chcete zvýraznit chuť slunečnicových semínek, osolte cca 300 ml vody mořskou solí a cca půl kila semínek nasypte na půl hodiny do slané vody. Je to v podstatě osolení semen, nikoli navázání soli při pražení. Nepřehánějte to tedy s jejím množstvím. Je to ale jistě pořád lepší, než nasucho nasypaná sůl na semena. Samostatně (i bez soli) mají výbornou chuť, když jsou pražená, nebo třeba upečená na povrchu chleba.

Po půlhodině namočení ve slané vodě semena sceďte a nechte dobře okapat. Potom začněte pražit na středně rozpálené suché pánvi. Pražím i na nerezové pánvičce. Není třeba teflon a podobné.. Je důležité semínka trpělivě míchat, nepoškozovat je mechanicky. Musíte odpařit vodu, teprve potom se prohřejí a začnou hnědnout. Nedělejte semínek málo, aby se Vám ten čas u plotny vyplatil. Nebudete litovat. Jakmile vychladnou, sejdou se u talíře všechny ruce z domácnosti a nedají pokoj.
Semínka můžete sypat na pokrmy, na obilné kaše, nebo křoupat jen tak. Slunečnicová semínka jsou velmi prospěšná, díky svému složení.


Nakoupit semena se slevou 5%


pozn: Význam pražení semínek je především v chuti semen po upražení a také v hygieně. Zbavíte je pražením plísní a parazitů.

před upražením..

 


slunečnicová semena po upražení