Jak uvařit obilí

Vařené obilí, jeho stravitelnost

Jak připravovat různé druhy obilí, jak dlouho namáčet, jak dlouho vařit, aby bylo dobře stravitelné?
Dbejte na dvě hlavní věci: namáčení obilí a doba varu.
Namáčením obilí přes noc si nejen ulehčíte a zkrátíte vaření, ale usnadníte nebo spíš vůbec umožníte dobré strávení.
Obilí a výrobky z něj potřebujeme jíst v co největší míře celozrnné.


 K ideálnímu strávení obiloviny potřebuleme jíst zrno celé.

Samozřejmě také jím občas bílou rýži, nebo těstoviny z ní. (Já si vždy představuji řadu jídel od nejhořšího k nejlepšímu. V takové řadě, na vrcholu kvality, jsou dokonalá celá zrna, zdravá zelenina ze zahrádky, luštěniny a přes všechno ostatní to pokračuje až k nějakému dobrému párečku z obchoďáku zapíjeného levnou limonádou. Když vezmeme pouze obilí a mlýnské výrobky z něj, je to řada od celého zrna, po hladkou bílou mouku.)

Zkreslené a zcela nesmyslné informace o lepší stravitelnosti bílé mouky, oproti celozrnné mouce, jsou velkým problémem doby. Po návratu z nemocnice jsem řešil stravitelnost potravin. Dotaz na stravitelnost celozrnného pečiva a celých zrn mi moje doporučená dietní sestra nedokázala zodpovědět. Zeptala se mě, co je celé zrno, jak to jako myslím. Výsledek byl, že u celých zrn a celozrnné mouky je kontraindikace, a že to nesmím jíst, že mě odvezou. Tím jsem skončil s následnou péčí.
Nezpracované obilí a celozrnné výrobky z něho jsou, díky obsahu látek ve slupce a klíčku zrna, lépe stravitelné než bílá mouka a výrobky z ní. Má to co dělat s lepkem a jeho škodlivosti v organismu - právě pokud je obilí obrané o potřebné vybavení k trávení ve slupce a v klíčku zrna. Nechci zde rozebírat škodlivost lepku v organismu, rozdíly mezi dnešní pšenicí a původní odrůdou špalda, je to mnoho informací o problémech, na které jsme si zadělali bílou moukou.
Pojďme k namáčení a vaření obilovin.

Nakoupit obiloviny se slevou 5% nyní

Množství vody do hrnce dávám tak 2 cm nad okraj obilí, během varu nemíchám. Ke konci varu není vidět voda, v obilí se nadělají komínky pro odcházející páru. V tu chvíli zkontrolujte, jestli není přichycené, vodu můžete přilít a hrnec odstavit, nebo ještě vařit dál. To je podle různých faktorů, chce to zkoušet. Většinou, když se mi vyvaří voda, v obilí jsou komínky od páry, přidám trochu vody a vypnu sporák, nechám pod pokličkou pěkně dojít.
Pokud použijete moc vody, zbyde vyvařená "šťávička", kterou potom musíte vylít, je jí škoda, můžete jí sníst.

Při začátku varu se dělá pěna. Pokud má hnědo-šedou barvu, seberte ji a vyhoďte. Pokud je bílá, nevadí. Po odebrání pěny vždycky přidejte špetku mořské soli, zvedne chuť.
Uvařené obilí od rána si můžete nechat v lednici na oběd, nebo i na druhý den, kdy ho už jenom prohřejete.


vařená rýže basmati s jáhlami

Vařená kulatozrnná rýže natural