Jíst sojové maso?

Z hledislka stravitelnosti tzv. sojové maso není příliš vyhovující potravina. Mnohem vhodnější jsou výrobky ze soji, jako je tofu, tempeh, sojová omáčka shoyou, nebo tamari, sojové miso, které za sebou mají potřebnou fermentaci. Je to věky prověřená metoda, jak získat ze sojových bobů to nejlepší ve stravitelné podobě.

Navíc uvařit ze sojových kostek něco, co chutná více lidem najednou, bývá složité. Nikoli však nemožné, nebo těžké. Sojové maso nebude pravděpodobně chutnat odpůrcům hub - konzistence sojového masa je podobná. Lidem s poškozenou slinivkou bych radil opartrně, nejen kvůli jisté míře nestravitelnosti sojového masa, ale i pro jeho potřebu nakládat ho do koření. Sojové maso má sloužit jako náhražka masa a často se stane, že kuchař míní:"čím víc koření, tím víc maso.."

 Maso z toho nedostanete ani ve snu. Jednou za měsíc, pečené domácí stehýnko nebo čerstvého pstruha  sojové maso nikdy nenahradí.
Nicméně, pokud se někdo snaží přestat jíst maso a je pro něho  těžké zvyknout si na příliš lehké jídlo bez masa, na zaplácnutí žaludku je to dobrá věc. Osobně mi problém nedělá, dokážu si sojové maso připravit k obrazu svému a sním ho. (Jako jediný v rodině.)

Záleží i na úhlu pohledu, buď se koukáte na špatně stravitelné kousky hmoty a nebo na něco, co je mnohem lepší než jemné párky v akci s trvanlivostí dva roky. :-)


 





čína ze sojového masa