Sushi z kulatozrnné rýže natural

 složení receptu: rýže natural, řasa Nori - plátky, voda, sůl, ume-ocet, křen, kvašená zelenina, červená paprika, ředkvičky, okurka.
Suroviny nakoupíte výhodně v našem obchodě, po registraci dostanete slevu.

Do měkka uvařte kulatozrnnou rýži natural. (musí se přes noc namáčet, čím déle, tím kratší dobu vaříte 12-15 hod je super, vaříte rýži potom jen cca. 30min).
Ideálně vyvařte vodu, abyste nemuseli přebytečnou slévat, i s drahocenými minerály. Za tepla do rýže vmíchejte trochu ume-octa, podle chuti, pozor na slanost.
 Rýže by k přípravě sushi měla být teplá, vlažná.
Připravte si během varu náplň do sushi - ředkvičky na plátečky, okurku na proužky i se slupkou, papriky kápie dejte podusit na pánev s vodou a oloupejte slupky. Nastrouhejte křen, připravte ume-pastu a kvašenou zeleninu. Je potřeba mít vše po ruce, když vyrábíte ruličky, je to trochu štrés a máte věčně špinavé ruce. Plátky Nori a misku s čistou vodou na oplachován, dřevěnou plachetku na balení sushi.
 Když toto všechno máte na stole, položte na dřevěnou plachetku plátek nori lesklou stranou dolů. Navlhčete si ruce a naberte rýži, do hrstě, plná hrst = tlustý váleček, poloprázdná hrst tenký. Musíte si odzkoušet. Rýže je lepivá, docela vám pomůže gumová vařečka na roztírání, kterou jste si nepřipravili. Umažte šuplík a vyndejte si ji. Rýži rozetřete na 80% řasy a 20% nechte jako proužek na zalepení válečku. Dbejte na to, aby jste co nejlépe roznesli rýži do krajů a celkem ve stejně tlusté vrstvě (0,5 - 1 cm). Řasa hned bere vlhkost z rýže a mění konzistenci. Když máte rýži rozetřenou, tak přidejte doprostřed rýže (rovnoběžně s prožkem na zalepení) proužek zeleniny, ume-pasty, křenu, papriky..co vás napadne, syrovou rybu, sezamová semínka,.. to potom vytvoří vzhled jako na fotce.
  Potom už jen letmým dotykem namočte prstem prožek na zalepení a zarolujte řasu do válečku. Doporučuji párkrát vyzkoušet, než zvete šéfa na večeři.
Sushi vyžaduje trochu více umu, než jiná jídla, ale je to sranda (velká).
 Válečky nechte ještě odležet do rána, nebo na dvě hodinky do ledničky, řasy si sobře naberou vlhkost a stanou se "ukousnutelnými".
Sushi se má nakrájet na stejné dílky, což je také umění, na plátcích Nori bývají naznčené rysky. Krájejte dlouhým a co nejostřejším, navlhčeným nožem.
(Nebo jezte celé válečky, dělají se i koule - balíčky, původně jídlo na cesty)
 Řasa nori, celozrnná rýže (natural) a švestičky ume tvoří jednoduchou kombinaci, díky které se dá přežít mnoho dní.

Můžete k sushi servírovat sojovou omáčku Soyu, nebo Tamari na talířku vedle, ale pokud použijete ume-ocet, ume švestičky, nebo ume pastu - je sojovka podle mě, zbytečná.  Níže, na přání, dodávám další fotky s postupem, s rýží natural a lososem..

 

 
pozn: na obrázku je mé začátečnické - nejpovedenější sushi, ještě z rýže bílé.
Z rýže natural se mi dělá lépe a je chutnější, jenom ta úprava..! jím celé válečky, dovnitř si dávám jenom ume-pastu, nebo švestičky ume a trochu křenu, na vaření nemám zase tolik času, ale je to exkluzivně dobré:-)
Ume-ocet někdy ani nedávám do rýže, pokud plním ume pastou, nebo švestičkou.
 
sushi bez masa
 

rýže natural, pokrytí řasy



sushi náplň - losos, pažitka, čínské zelí, sezam


rulička sushi



hotovo, do rána nechte odležet





 


Odběr receptů zdarma
Vstupte do e-shopu

Menu

Související


Kontakty

slinivkar.cz

Tomáš Bláha
+420 777 807 124
tomas(zavináč)slinivkar.cz



vlastni www ?
poradenství,
tvorba webu
777 807 124

e-shop
provozovatel

PhDr Zuzana Bláhová
IČ 038 101 35


kontakt
obchod(a)slinivkar.cz

 Obchodní podmínky