Kváskové housky s podmáslím a mákem

Rcept obsahuje: žitný kvásek, žitná chlebová mouka, hladká pšeničná mouka (špaldová), sůl, mák, podmáslí
Recept není  pro slinivkáře, ale na hubnutí, na odlehčení nejtěžší stravy.

Houstičky z kváskového těsta, tedy spíš kuličky, s přidaným podmáslím.
Těsto je z chlebové žitné (20%) a z hladké pšeničné (nebo špaldové) mouky (80%).
Poměr v těstě může být i 10/90, nebo 30/70. Dvacetiprocentní podíl žitné mouky je můj odhad. Připravte si do misky žitný kvásek, který rozpustíte, rozmícháte ve vodě a "nakrmíte" chlebovou žitnou mouku(20% z celku). Kváskový základ nechte poměrně řidký, urychlíte tím trochu kvašení, část vody už můžete nahradit podmáslím (předtím se ujistěte, že máte odebraný nakrmený vzorek kvásku do lednice). Já přidávám hladkou (pšeničnou) mouku až  po dvou hodinách, a kvásek při tom ředím už jenom podmáslím. Z 80% připravené hladké, zamíchejte do podmáslového těsta asi 80% a nechte prokvasit další cca. 3 hodiny. Potom je těsto jaksi prokvašené a přichází přechod z prokvašeného těsta v míse do ručně zpracovávaného. Používám mísu s kulovým tvarem dna (jako mísy u robotů). Čerstvou mouku sypu kolem okrajů a vařečkou zapravuji do těsta tak dlouho a tak moc, dokud není těsto alespoň trochu obalené moukou a dá se vyndat relativně čistou rukou. (Tady se jistě pekařkyy smějí, určitě těsto můžete vylít na vál a spojit s poslední várkou mouky holýma rukama, ale není to nic moc, takže každý podle svých zkušeností s kynutým těstem.) 20% hladké mouky, která vám zbyla na poslední fázi můžete podle potřeby navýšit, důležité je při tomto předposledním kroku těsto osolit. Těsto zpracujte na válu tak, abyste měli nejlépe konzistenci měkké žvýkačky, můžete si pomoci kapkou oleje. Těsto nechte zase ještě třeba hodinu odpočinout a zase zpracujte - vyrobte kuličky. Nejlépe z rovnoměrného válečku, nařezat stejné kusy. Já je koulím v ruce tak dlouho, dokud nejsou bez spár, je to fyzicky celkem náročné, beru to jako tréning. Kuličky dejte na lehce olejovým kapesníčkem vytřený plech, pomažte podmáslím posypte mákem a nechte vykynout před pečením. Na fotce se ještě snažily kynout v troubě, což znamená, že příště je nedám tak rychle do trouby. Je potřeba si najít dokonalý časový harmonogram, já se to načasování rozhodně jen učím a zkouším kde co. V tom je však ta největší zábava z vaření. Zkušenost je nesdělitelná, takže to ani jinak, než zkoušením nevymyslíte:-) Neberte, prosím, ty časy ani množství jako dogma. Housky vám budou chutnat vždycky, protože kvásek je Bůh. Skladování do druhého, třetího dne doporučuji klidně v igelitu, protože nemohou plesnivět, ale první den jsou dokonalé. Tak hodně zábavy, a nechte i sousedům..

Pokud nemáte žitný kvásek, nechte si ho poslat ZDARMA K OBJEDNÁVCE (neposíláme v pátek)


Objednat nyní ZDARMA 



Kváskové housky s podmáslím

 


Odběr receptů zdarma
Vstupte do e-shopu

Menu

Související


Kontakty

slinivkar.cz

Tomáš Bláha
+420 777 807 124
tomas(zavináč)slinivkar.cz



vlastni www ?
poradenství,
tvorba webu
777 807 124

e-shop
provozovatel

PhDr Zuzana Bláhová
IČ 038 101 35


kontakt
obchod(a)slinivkar.cz

 Obchodní podmínky