Bramborový salát, chutný, lehký

Recept obsahuje: Brambory (Dali), mořská sůl, hořčice, rýžová náhražka, nebo majonéza, cibule, celer, mrkev, jablko, kselá okurka, řapíkatý celer, čínské zelí, zelená nať petržele, treska filé (bez přidané vody), olivový olej.

Pozor, recept nedoporučuji pro oslabenou slinivku, čtěte popis nad těmito recepty.

Takže recept pro milovníky bramborových salátů - odlehčená verze. Využijte kouzlo barambor na salát, já upřednostňuji odrůdu Dali. Vyžadujte u zelináře, lojovité, pevné brambory na salát  a vaření ve slupce. Klasicky brambory uvařte předem, (6 -10 brambor) nechte zcela vychladnout, (ne moc oschnout) oloupejte a nakrájejte  na protlačovacím kolečku na úzké hranolky. (..že někdy napíšu tuhle větu..:-) Kdo chce majonézu, kupte si ji, já už  mám raději rýžovou náhražku, není vůbec tak špatná, jak ošklivě se jí říká. Má jednoznačně navrch druhý den, kdy majonéza salát degraduje na projímadlo. Každopádně obou materiálů stačí málo a salát je bez vajec, tak myslím lžíce majonézy (když nemáte krkovici místo ryby) českého tlouštíka nepoloží. Uvařte si na kostičky 1 mrkev a stejné množství celeru v osolené vodě, vychladlé přidejte do mísy. Nakrájejte jednu, dvě kyselé okurky, čtvrtku menší cibule co nejvíc najemno. Té cibule stačí opravdu malinko, jen aby tam byla. Řapíkatý celer, také jen jednu tyčku, syrový, na tenké plátky - dodává jemně ostrou chuť, případně stačí přistrouhnout syrový celer. Z listů čínského zelí použijte jen tlusté části (řapík),  4-5 listů na kostičky, které pěkně křoupou a opticky nahrazují vejce. Uvařenou zeleninu, kyselou okurku, syrové zelí,  jablko (půlka na kostičky), cibuli, řapíkatý celer, petržel nať a brambory smíchejte za sucha dohromady, osolte, přidejte lžíci hořčice a majonézy/náhražky a nechte dvacet minut v lednici trochu rozležet. Soli, hořčice a majolky dejte pocitově spíš méně, po odležení a zamíchání musí proběhnout chutnání a druhé kolo dochucení bramborového salátu. Pokud jste spokojeni s chutí, nechte salát v lednici. Filé kupte bez kostí a bez přidané vody, nebo není vůbec špatný pstruh lososovitý - čerstvý. Rybu osolte a opečte na olivovém oleji. 
Uslyšíte jenom "ten salát je výbornej". Pro slinivkáře, kteří ještě nenašli správný sloupec receptů je zde ještě zdravější verze "Vánoční salát, jako bramborový". Koukám, že zase začínám sloupec bramborovým sálátem, no jo, no.




 


Odběr receptů zdarma
Vstupte do e-shopu

Menu

Související


Kontakty

slinivkar.cz

Tomáš Bláha
+420 777 807 124
tomas(zavináč)slinivkar.cz



vlastni www ?
poradenství,
tvorba webu
777 807 124

e-shop
provozovatel

PhDr Zuzana Bláhová
IČ 038 101 35


kontakt
obchod(a)slinivkar.cz

 Obchodní podmínky