Chléb ze světlé, žitné mouky

 recept obsahuje: žitnou chlebovou mouku, vodu, sůl, kmín, slunečnicová semínka, sezamová semínka, sezamový olej (na vymazání) suroviny nakupujte v našem obchodě, kde získáváte po registraci 5% slevu

Když chcete vyrobit měkký kváskový chléb dětem, který se více konzistencí podobá kupovanému, musíte využít chlebovou, žitnou mouku. Je to obdoba pšeničné hladké, jenom je žitná. Chybí jí to vzácné - slupky a klíček z obilky. Výživově je to tedy hořší verze chleba - oproti celozrnnému, nicméně účel světí prostředky a navyknout děti jíst běžně chleba, který se peče doma není vždy jednoduché. Ve školkách a školách je třeba být na jisté dětské "úrovni" a mít ke svačině denně "divnej chleba" a nakrájenou zeleninu není od rodičů dvakrát fér. Chápejte to takto a upečte dětem chléb, který je měkký a "dětsky" chutnější, než kupovaný. Sami si ho budou žádat a jednoduše časem začnete přisypávat podíl celozrnné mouky.

Žitný kvásek rozdělejte do misky s vodou a 200g chlebové mouky např. v poledne. Večer, kdy je kvásek rozběhnutý, do něj ještě přimíchejte novou mouku a odeberte si "nakrmený" vzorek do ledničky, do čisté sklenice na další pečení. Stačí jedna plná lžíce. Víčko nechte neutažené, nebo v něm udělejte dírky.
 
 Ze zbytku v míse zamíchejte těsto. Celkové množství na větší hranatou formu (1,5l) se pohybuje někde kolem 0,5 litru celkového množství vody a 600 - 700 g mouky. Těsto má mít konzistenci pevnější než hustá bramborová kaše. Je důležité nemít po zamixování v těstě místa, kde je více a méně vody. Zkuste vyrobit "všude stejné těsto". Přidejte Dvě lžíce slunečnicových semen, lžičku kmínu a sůl. Pokud ještě solíte hodně, lžička hrubé mořské soli stačí. Stačí i mini špetka..to si odzkoušejte podle sebe. Ale jistě sůl použijte.
 Nechte těsto prokvasit v teple do rána - 10 hodin. Ráno ho vyklopte do olejem vymazané formy, těsto nemusíte příliš formovat. Vyškrabte zbytky v míse, namočte lžíci, vršek těsta posypte loupaným sezamem a mokrou lžicí přejeďte semínka, lehce zahladíte i kopečky. Semínka se potom neoddělují od chleba při krájení a manipulaci. V teple se během hodiny a půl nafoukne do pěkného tvaru, rozpalte troubu a tedy po necelých dvou hodinách dejte chleba upéct.

  Pečte chleba na začátku 15 minut na maximum a 45 minut na 180°c. Někdo dává do nádoby pod chléb vodu při rozpálení trouby, já jsme to zkoušel a už to vůbec nedělám. Když chcete chléb křupavější, pečte na maximum déle. Pozor však, mám starou troubu, kde maximum nebude stejné, jako u jiných. Už jsem si to zkoušel zjednodušit a péct chleba hodinu na 200°c, ale nikdy mi nepřišel tak dobrý, jako s počátečním "přižhavením". Chléb krájejte až zcela vychladlý.

Pokud nemáte žitný kvásek, nechte si ho poslat ZDARMA K OBJEDNÁVCE (neposíláme v pátek)


Objednat nyní ZDARMA 


 

 


Odběr receptů zdarma
Vstupte do e-shopu

Menu

Související


Kontakty

slinivkar.cz

Tomáš Bláha
+420 777 807 124
tomas(zavináč)slinivkar.cz



vlastni www ?
poradenství,
tvorba webu
777 807 124

e-shop
provozovatel

PhDr Zuzana Bláhová
IČ 038 101 35


kontakt
obchod(a)slinivkar.cz

 Obchodní podmínky