Celozrnný kváskový chléb s pohankou

recept obsahuje: celozrnnou žitnou mouku, pohanku, pohankovou krupici, žitný kvásek, vodu, sůl, kmín, olej na vymazání formy.
Suroviny nakoupíte výhodně v našem obchodě, po registraci dostanete slevu.

Jednou za čas, když experimentujete, se něco povede. Kdekdo strká do chleba kdeco. Pokud hledáte příjemnou změnu a chcete trochu zvednout výživovou hodnotu chleba, vyzkoušejte variantu kváskového chleba s pohankou.

Chléb do větší hranaté formy (1,5 l objem)
 Když chcete mít chleba v neděli k obědu, potřebujete ho péct v neděli ráno, aby vychladl. V sobotu v poledne si rozmíchejte žitný kvásek s 300g celozrnné žitné mouky a nechte v teple vzejít. Ještě večer odeberte dvě lžíce kvásku na příští pečení - čistou lžící, do čisté sklenice s děrovaným víčkem a dejte do lednice. Vmíchejte ještě trochu čerstvé mouky, aby kvásek byl "nakrmený" a vydržel dva dny.
 Do zbytku kvásku  (cca 300g) zamíchejte ještě 500g celozrnné žitné mouky a přidejte namočenou pohanku (nebo zbytek vařené). Posypte lehce pohankovou krupicí - ta nemusí být namočená. Pohankové složky do těsta stačí 100-150 g. S Vodou opatrně, běžně bych dal 500-600 ml, tady ale přidáte vodu pohankou. Řekněme 400-500 ml by mělo stačit -poslední deci přilévejte podle potřeby. Přidejte lžičku kmínu, větší špetku soli. Dobře promíchejte mixérem, aby bylo těsto všude stejné - ne tekuté. Nechte do rána prokvasit v míse zakryté igelitovým sáčkem.
 Ráno (noční kvašení načasujte na 8-9hodin) vymažte formu lehce olejem a vyklopte do ní těsto. Čím méně při vyklápění použijete lžíci, tím lépe. (naučíte se jedním překlopením nechat těsto "žuchnout" rovnou do formy, lžící doberete zbytky). Nechte ještě hodinku, hodinku a půl dokynout, než se chléb porovná ve formě. Nemusíte vůbec umačkávat těsto do tvaru, když je sušší, povrch moc hrbolatý, vlhkým štetcem lehounce zahladit vršky - dorovná se sám. Pokud by se chléb už nerovnal - nepracoval by ve formě - byla doba kvašení přes noc moc dlouhá, příště nekvaste v noci na neděli:-))
 Po hodině a půl rozpalte troubu na 180 °C a pečte hodinu. (začátek pečení můžete deset minut nechat na max.)
 Chléb krájejte až když je studený!
 
 

Pokud nemáte žitný kvásek, nechte si ho poslat ZDARMA K OBJEDNÁVCE (neposíláme v pátek)


Objednat nyní ZDARMA 

 
 





 


Odběr receptů zdarma
Vstupte do e-shopu

Menu

Související


Kontakty

slinivkar.cz

Tomáš Bláha
+420 777 807 124
tomas(zavináč)slinivkar.cz



vlastni www ?
poradenství,
tvorba webu
777 807 124

e-shop
provozovatel

PhDr Zuzana Bláhová
IČ 038 101 35


kontakt
obchod(a)slinivkar.cz

 Obchodní podmínky