klíčení semen

Jak naklíčit semena rostlin a proč je jíst

Naklíčená semena rostlin odpradávna pomáhala lidem přežít zimy bez čerstvé zeleniny a ovoce.

Naklíčená semena jíme samotná, syrová i vařená, na chlebu, v kaši, pijeme odšťavněná,... jak Vás napadne. Jsou velmi cenným zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a aktivovaných enzymů. Obohacujte svá jídla o naklíčená semena, hlavně v zimních měsících. Velmi dobré jsou klíčky z fazolí mungo, klíčky z čočky, naklíčená semínka řeřichy, hořčice. Ve zdravých výživách dostane hotové směsi ke klíčení.

Stejně jako sklenice, ve které udržuji kvásek na pečení chleba, tak sklenice, nebo miska s klíčícími semeny získala trvalé místo v mé kuchyni.

Většinu semen můžete nechat naklíčit tak, že je namočíte přes noc do vody, kterou ráno vylijete a dál už jenom každé ráno propláchnete čistou vodou a necháte vlhká. 1, 2, 3 dny a je hotovo, jak u kterého semene.
Klíčení zpomalíte uložením sklenice do ledničky. Klíčky jsou nejlepší čerstvé, většinou do 2-3 cm celkové velikosti.

Nakupujte nyní semena ke klíčení se slevou 5%

Naklíčené fazole mungo.
Mungo je vhodná fazolka na klíčení, naklíčí Vám doma během 2 dnů a je chuťově skvělá.
Výborná do salátů, na chleba i jen tak. Nenechávejte je dorůst do rostlinek, nechutnají už potom dobře.
Denně proplachujte čistou, pitnou vodou!

 



 



Klíčící řeřicha, skvělá na chuť, je pikantnější, klíčí na vatě, seřezáváme 4-5 cm rostlinky


hotová řeřicha k jídlu